Leestip “De slimme moestuin”

Er zijn heel veel boeken die gaan over de moestuin. Zelf heb ik een tijdje terug mijn eerste boek aangeschaft. Het was nog best een zoektocht aangezien er best wel veel keus is! Uiteindelijk ben ik gegaan voor het boek “De slimme moestuin” van Lucy Halsall. Lees verder om te zien waarom ik het zo’n leuk boek vind!

IMG_2388

De winter vind ik altijd het minst leuke seizoen voor de moestuin. Buiten is er niet zoveel te doen. Wel zijn er natuurlijk de winterklusjes die je kan doen. Zoals het schoonmaken van je kas en je potten, maar soms wil je gewoon lekker warm binnen op de bank zitten.  Daarom ben ik op zoek gegaan naar leuke boeken en tijdschriften.

Er zijn heel veel boeken te vinden over moestuinieren. Echter zijn ze veelal gericht op grote moestuinen.Het boek wat mij wel aansprak was ‘De slimme moestuin’ van Lucy Halsall. Zodra ik de voorkant zag was mijn interesse gewekt. Het boek is namelijk volledig gericht op kleine tuinen. Nou laat ik dat nou net hebben 😉
De hoofdstukken richten zich op tuin of pot, het inrichten van je tuin, de verschillende groenten en fruit en de problemen die je kan tegenkomen in de moestuin.

img_6497

Wanneer je een beginnende moestuinder bent vind je in dit boek genoeg handvatten om te starten. Zoals een lijst met gereedschap, maar ook hoe vind je de geschikte plek voor je tuin en hoe je de grond het beste kan voorbereiden.
Maar ook voor de wat gevorderde moestuinder staan er zeker leuke tips in. Bijvoorbeeld hoe je zo effectief mogelijk kan telen op een klein oppervlakte. Dit kan door gebruik te maken van potten en bakken, maar bijvoorbeeld ook door verticaal te tuinieren.

Er is een heel hoofdstuk gericht op het inrichten van je tuin. In dit hoofdstuk wordt een voorbeeldtuin beschreven van 3x3m. Er wordt stap voor stap uitgelegd wat je moet doen. Het gaat over het inzaaien en beplanten van de tuin tot het verzorgen van de gewassen en daarna het oogsten.Daarbij worden tips en tricks gegeven. Bijvoorbeeld dat jonge planten veel slakken aantrekken, maar ook hoe je de zaailingen het beste kan verzorgen etc.

Wanneer je nog niet zo thuis bent in de “moestuin termen”, om het maar zo te noemen, dan leer je ze vanzelf door dit boek te lezen. Alles is heel begrijpelijk uitgelegd en wordt ondersteund doormiddel van illustraties.

Als je doorbladerd kom je bij het volgende hoofdstuk waarin alle groenten apart worden beschreven. Hierbij wordt telkens gebruik gemaakt van dezelfde opbouw. Van begin seizoen tot einde seizoen. De tekst wordt ondersteund door illustraties. Fruit wordt precies op dezelfde manier beschreven. Zie hieronder wat voorbeelden.

Vervolgens wordt er geschreven over de problemen die je kan tegen komen in de moestuin. Zoals ziekten en plagen en onkruid. Je kan ervoor kiezen om dit biologisch op te lossen of met behulp van bestrijdingsmiddelen.

Kort samengevat:
Ik kan dit boek aan iedereen aanraden. Het is duidelijk en overzichtelijk opgebouwd. De meestvoorkomende gewassen staan erin vermeld. En ook de meest voorkomende problemen worden beschreven. Wat ik zelf er fijn vind aan het boek dat er gebruik wordt gemaakt van illustraties om de tekst toe te lichten. Zo kun je het eigenlijk nooit verkeerd doen. Er wordt niet oordelend geschreven over hoe je het het beste aan kan pakken, maar het geeft info over de verschillende manieren. Als je op zoek bent naar informatie over 1 specifieke manier van moestuinieren dan heb je aan dit boek niet voldoende.
Voor mij is het in ieder geval een goede basis om steeds om terug te vallen wanneer ik even niet goed weet hoe te handelen.

Het boek is o.a. te koop bij Bol.com voor €24,95

Advertentie

3 gedachtes over “Leestip “De slimme moestuin”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s