Aardbeien

Al 2 jaar staan er aardbeien in mijn moestuin. Ik heb alleen geen idee welk ras het is. Volgens mij is het een ‘vroeg’ ras want ik heb vaak al vroeg aardbeien. Ook weet ik dat ik het geen ‘doordragers’ zijn want ze geven maar 1 oogst per seizoen. Aangezien ik aardbeien erg lekker vind wilde ik graag wat meer soorten. Mijn oog viel als eerste op de ananas aardbei. Dit is een witte aardbei die lichtelijk smaakt naar ananas. Ook had ik de framboos aardbei op het oog. Beiden zijn niet echt gangbare rassen. Wat ervoor zorgde dat ik ze in de gangbare winkels niet kon vinden. Zaden zijn wel te vinden, maar ik wilde graag plantjes. Aardbeien zaaien is namelijk best lastig, heb ik van horen zeggen. Daarom besloot ik om plantjes te kopen zodat ik direct resultaat heb.  Bij de Welkoop verkochten ze wel een zakje met verschillende aardbeienrassen erin, waaronder ook deze twee. Echter zagen de plantjes er in het zakje zo verpieterd uit dat ik niet verwachtte dat ze het nog zouden gaan doen. Helaas was dat het ook het laatste zakje. 😦

witte-aardbei32-0018-300x300

En ja wat doe je dan? Wachten totdat er weer nieuwe zijn bij de Welkoop en misschien een paar keer voor niks rijden? Daar had ik geen zin in. Daarom ben ik gaan zoeken op internet. Ik kwam uit bij kwekerij Duivenvoorden. Zij zijn gespecialiseerd in onder andere aardbeien. Ze hebben best veel soorten en de prijzen zijn erg laag. Houdt er wel rekening mee dat wanneer je een kleine hoeveelheid plantjes afneemt de prijzen ietsje hoger zijn. Bij een kleine bestelling verzenden ze via brievenbuspost, wat veel scheelt in verzendkosten.

Ik heb gekozen voor:

– 3x ananasaardbei €0.80 per stuk
– 3x framboosaardbei €0.60 per stuk
– 3x ostara €0.60 per stuk.

De Ostara is een doordragend ras. Wat betekend dat je het hele seizoen aardbeien kunt plukken.

Op 16 maart heb ik mijn bestelling geplaatst en gisteren 19 maart kwamen ze met de post. Alles zat netjes verpakt in een kartonnen doos en de aardbeien plantjes zaten per soort in een plastic zakje.

IMG_0636IMG_0640

Ik ben gelijk aan de slag gegaan met het planten ervan. Ongeduldig 🙂

Wat opviel is dat alle plantjes grote wortels hadden en ook groene puntjes. Dit is een teken dat er leven in zit! 🙂

IMG_0660 IMG_0649

Ik heb de plantjes per soort in een grote bloempot gezet. Ik ben nog op zoek naar een permanente plaats in de tuin, maar voor nu is dit even prima.

IMG_0655IMG_0657IMG_0664

Zo ze staan erin! Ik ben heel benieuwd hoe ze zich gaan ontwikkelen. Als het goed is moet ik dit jaar al aardbeien van deze plantjes kunnen oogsten. Voor alsnog ben ik zeer tevreden over de afhandeling van de bestelling en de kwaliteit van de plantjes bij aankomst.

Wordt vervolgd!

Advertentie

2 gedachtes over “Aardbeien

  1. Bij die ananasaardbei moet je zeker een gewoon rood ras zetten en dat moet dan ook nog eens op hetzelfde moment bloeien. Voor die framboosaarbei weet ik het niet zeker maar ik dacht dat daar hetzelfde gold.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s