Zaden van Vertiloom

Op facebook ben ik lid van de groep ‘moestuin’. Een tijdje terug was er een prijsvraag en ik was 1 van de winnaars. De gewonnen prijs was 5 zakjes zaden uitzoeken in de webshop van  www.vertiloom.com. Super leuk!

IMG_0642

Deze webshop verkoopt heirloom tomaten-, paprika- en peperrassen. Het woord heirloom zei mij helemaal niets. Na wat speuren op google kwam ik het volgende tegen:

Heirloom zijn oude variëteiten van tomaten die geselecteerd werden door kwekers en liefhebbers en van generatie tot generatie zijn bewaard gebleven. Zo zijn er die  mooie kleuren en de meest gekke vormen hebben.Kortom oude vergeten tomatenrassen. Er zijn tomaten zoals ‘Brandywine’ die al 112jaar oud zijn.De tuinders houden dit tot stand door eigen zaad te houden en verder te telen. 

http://www.tuinadvies.be/artikels/heirloom_tomaten.htm

Dit gaat specifiek over tomatenrassen, maar het geldt voor alle groenterassen met de naam heirloom.

Het zijn dus hele bijzondere rassen, dat is ook wel te zien op de site. Ik vind ze allemaal mooi, maja mocht er maar 5 kiezen.  Uiteindelijk toch een keuze gemaakt en binnen 3 dagen waren ze er al.

IMG_0642IMG_0644

Heel netjes verpakt in een envelop met bubbeltjes plastic.

Ik heb gekozen voor 4 soorten tomaat en 1 paprika. De plaatjes komen van de site van Vertiloom.

Tomaten:

– Topaz
topaz

– Amethyst Jewel
amethyst-jewel

– Paul Robescon
paul-robeson

– Ananas Noir.
ananas-noir ananas-noir1

Paprika:

– Georgescu Chocolat.
georgescu-chocolate1

Hopelijk ziet mijn oogst er over een tijdje ook zo mooi uit.

De dag dat de zaden binnen kwamen, 19 maart,  ben ik gelijk aan de slag gegaan met zaaien. Ik heb in elk vakje 1 zaadje gezaaid. Sommige zaadjes zaten aan elkaar vast, dat heb ik zo gelaten. Ik heb gezaaid in gewone potgrond. Er bestaat ook speciale zaai en stekgrond, maar dat heb ik nog nooit gebruikt. Mijn ervaringen met zaaien in potgrond zijn prima.

IMG_0646

En dit is hoe ze er vandaag 29 maart, bij staan.  (rechts is niets gezaaid)

IMG_0860

Van de tomaten zijn al veel zaadjes gekiemt. De Paul Robescon loopt wat achter, maar als je heel goed kijkt dan zie je dat er actie is. De enige waar nog niets is te zien is bij de Paprika. Wellicht doet deze er langer over om te kiemen. Geduld….
De tomaten staan trouwens in de woonkamer op de vensterbank. De temperatuur is rond de 20 graden en er is veel zon (wanneer deze schijnt). De eerste dagen zat er ook een plastic kap overheen, maar ik merkte dat de grond te nat werd. Daarom de kap eraf gehaald zodat ze niet kunnen gaan rotten.

Ik ga proberen wekelijks een update te plaatsen over de tomaten. Wordt dus vervolgd!

Advertentie

Een gedachte over “Zaden van Vertiloom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s