Gewone potgrond vs Pokon Zaai & Stek grond

Is zaai en stekgrond nou echt beter als gewone potgrond? Wat zijn de verschillen en is het het waard om te kopen?

Dat ga ik testen. Lees verder om te zien hoe ik dit ga doen. IMG_5440.jpg

Ik heb gewone potgrond gekocht van Fleurella. Dit te koop bij de Karwei en de Gamma. Voor deze zak van 40 liter heb ik €3,29 betaald. De Zaai & Stek grond (ZSG) is van Pokon. Deze is bij verschillende tuincentra en bouwmarkten te koop. Voor deze zak van 10 liter heb ik €4,79 betaald.

Het eerste wat mij opviel is de prijs. Een zak ZSG van 40 liter zou dan omgerekend 19,16 kosten. Een prijsverschil van €15,87. Dat is nogal wat. Maakt het verschil dit verschil waard of is het weggegooid geld? Daar gaan we hopelijk achter komen.

Wanneer je de 2 grondsoorten naast elkaar legt. Is er een duidelijk verschil te zien. Links is de potgrond en rechts de ZSG. De potgrond is veel grover van structuur. Er zitten best wel wat grove stukken in. De ZSG is heel losjes en heel fijn van structuur.

IMG_5448

Ik kan nu een hele uitgebreide omschrijving geven wat de precieze ingrediënten, maar ik heb besloten dat niet te doen. Want als leek zou ik niet precies gaan lezen wat erin zit om uit te vinden of het beter werkt of niet. Dit weet je alleen maar door het uit te testen en dat heb ik gedaan!

Wat ik er wel bij kan vermelden is dat ZSG wordt geadviseerd omdat het fijner van structuur is, minder kans op schimmelvorming, het bevat voedingsstoffen voor een snellere wortelontwikkeling en het is onkruidvrij. Is dit een reclamepraatje of is het echt waar?

De zaden waarmee ik deze test ga doen zijn:
Tomaten:
– tiny tim
– amytist jewel
– Mom’s paste
– Topaz
Kruiden:
– Peterselie
– Tijm
– Majoraan

IMG_5442IMG_5445

Ik heb deze gezaaid in 2 zaaibakjes van de action. Over deze bakjes kan een doorzichtig deksel gedaan worden.

IMG_5458IMG_5455

In beide bakken heb ik evenveel zaadjes gedaan. Ze staan momenteel naast elkaar op de vensterbank in de woonkamer. Hier krijgen ze veel warmte en licht.

Deze test is gestart op 8 maart. Het is nu 30 maart dat ik dit artikel schrijf. Ik kan je alvast vertellen dat er op dit moment al veel groene plantjes te zien zijn 🙂

Wordt vervolgd!

 

 

Advertentie

2 gedachtes over “Gewone potgrond vs Pokon Zaai & Stek grond

  1. Hoi. Interessant, want ik heb zelfde vraag. Maar wordt vervolgt?? Welke grond is beter en geeft meer blad etc? Ben zeer benieuwd. Bvd Christa

    Like

  2. Reactie op moestuinvrouwtje 30 maart 2016: wat is nou beter, zaai of potgrond? Wordt vervolgt….? Zie niet. Ben zeer benieuwd. Vriendelijke groet en bvd Christa.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s